Felteszem, hátha ötletadónak megteszi.
Gyors, mármint, hogy nem sok gond van vele, pl este munka után összedobható, míg fürdenek a gyerekek ;-) (Böbőce) és allergén-mentes!
Hozzávalók:
Nem tudok pontos mennyiségeket mondani, így csak kb írom egy 4 fős családra
- kb 1 kiló krumpli
- kb fél kiló hús (sertés)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- pici olaj
- (esetleg egy kis kolbász)
- fűszerek: só, bors, bazsalikom, majoranna
A hagymát pucolom, nagyjából kockázom.
A húst apró (elég apró) kockákra vágom, megmosom.
A burgonyát megpucolom, kockázom.
Egy tálba beleszórom a kockákra vágott krumplit, a húst, a kolbászt, ha teszek bele, és a hagymát. pici olajat löttyintek rá. Kissé összeforgatom (a legjobb kézzel), aztán jöhet a só, és a bors, a bazsalikom és egy kis majoranna. Semmi flanc. Jól összeforgatom a fűszerekkel és egy magasabb falú tepsibe öntöm az egészet és kb 70ml vizet löttyintek rá.
(Akinél nincs tejérzékeny, az a víz helyett főzőtejszínt is önthet alá)
Lefedem alufóliával és mehet a sütőbe kb egy órácskára (lehet, hogy csak 50 perc) nem túl nagy lángon, kb 180 fokon.
Mikor leveszem a fóliát visszaszoktam még tenni negyed órára pirulni, akkor ilyen szép piros a teteje. (ilyenkor tehet rá sajtot, akinél nincs erre érzékeny a fogyasztók között, de tej nélkül is tökéletes, nincs hiányérzete a tejes ételekhez szokott felnőtt gyomornak)
Tanács:
Végül még fontosnak tartok egy tanácsot adni, amit majd kifelejtettem, pedig hasznos lehet ételallergia terén kezdő anyukáknak.
Ha valamit úgy sütsz, hogy a tetején tejföl vagy sajt van, az nem jelenti azt, hogy a közepéből kaphat a gyerek. Mi kipróbáltuk balga kezdő korunkban a rakott krumplival. Nem jött be.
Szóval, inkább egy tenyérnyi jénaiba szedj külön ilyenkor, azt fedd le alufóliával (tejföl helyett) és így sütheted egyszerre a család többi tagjának az ételével (persze rövidebb ideig).
Szuper, lehet, h. holnap ezt csinálom ebédre? persze tejszínnel, sajttal és egyebekkel....... kösz az ötletet!
VálaszTörlés