Figyelem!

az oldal jelenleg átalakítás miatt szünetel.
különválasztom a tortás dolgokat.
hamarosan friss ötletekkel, receptekkel, tanácsokkal jövök vissza.

2011. augusztus 31., szerda

Fannika Barbie-kertje

A hétvégén másik tortát is sütöttem, hisz Fannika vasárnap 3 éves lett! 
Mivel a Dorkának készített (rajtam kívül álló, autóval közlekedő okokmiatt) nem éppen mutogatni való tortába mégis mindkét ( a sajátomat is beleszámítva mindhárom) lány beleszeretett, jó ötletnek tűnt a "hoztam-is-ajándékot-meg-nem-is" alapon ismét tortával lepni meg őket. (Nem ajándékozunk a családban)
S mivel a Barbie-s megoldás nagyon tetszett a kisebbnek is, így ezzel gondolkoztam.
Sellőt képzeltem a kék, hullámos tortatengerre.
De apánk ment babát venni, és egy pillangó szárnyú tündért hozott!!!
Még jó, hogy nem burkoltam előtte.
Így virágos rétet álmodtam hozzá.
Mivel a könnyebbség (és valljuk be finomabbság) kedvéért tejszínes tortát készítettem, nem akartam feltenni ide, de az anyjuk külön kérésére mégis megteszem.
Nézzétek el.
Valójában az előzőleg publikált epres krémmel tökéletesen elkészíthető!

Hozzávalók:
6 tojásos piskótát sütöttem a szokásos módon, (de gyakorlatilag két darabban).

Krém:
  • egy fél kiló eper (vagy egy nagy üveg lekvár, ha van eltéve, mint pl nekem :-)
  • fél liter növényi alapú tejszín
  • habfixáló (a Tescos 19 Ft)
Természetesen ez nem a tejmentes, hanem a valósan elkészített torta krémjének a receptje!
A piskótát 3 felé vágtam, megtöltöttem, körbekentem, és egy egész éjszakát pihenni hagytam a hűtőben.

A borítás:
Mivel szombaton komoly időhiányban szenvedtem, és pénteken nem értem rá, hogy elkészítsem a fondantot végül Ildinyó féle hamis marcipán mellett döntöttem újra.

Hozzávalók:

1 dl víz
35dkg cukor
10dkg rétesliszt + 10 dkg sima liszt
12,5 dkg margarin
mandulaaroma (Dr. Oetker)
A tejforraló lábasban a vízbe teszem cukrot és felforralom, míg jól-jól elolvad, aztán óvatosan gyöngyöztetem pár percig. Belekeverem a kétféle, összevegyített lisztet, óvatosan, hogy ne legyen csomós, és 5-10 percig kevergetve főzöm, míg sűrű lesz. Beleteszem a margarint és hagyom, hogy elolvadjon, alaposan összekeverem, aztán a tűzről levéve az aromát is beleöntöm (kb egy teáskanálnyi kell), ekkor még elég híg, nem gyurma állagú! hagyom kihűlni, és egy éjszakán át hűtőben pihentetem. (ez ne hagyd ki, mert nekem most nem volt erre időm, és elég puha maradt, nem lehetett jól formázni)
Felhasználás előtt érdemes egy kis keményítővel átgyúrni, és ezen, illetve porcukron nyújtani. (keményítő híján pudingport szórtam alá, hisz az gyakorlatilag keményítő. Szupi ötlet volt!)
Színezhető mindenféle ételfestékkel.

Sütikiszúróval és papírból kivágott mintával készítgettem hozzá a virágokat.
Zölddel burkoltam, majd erre tettem a különböző színű virágokat. Végül indákat sodortam hozzá.

Állítólag örültek neki!
Isten éltessen Fannika!

2011. augusztus 28., vasárnap

Epres-kakaós torta egy bizonyos házassági évfordulóra

Hogy is kezdjem.

Ha frappáns akarnék lenni így indítanék: 
Volt egyszer egy lány és egy fiú. Messze egymástól.
Kiábrándultak és boldogtalanok mindketten, nem is sejtették, hogy az ország másik felén a másikuk épp olyan nagyon vágyik egy társra.
Mesebeli módon találtak egymásra, s már az első találkozásuk előtt egymásba szerettek.
És újra színes volt a világ, csicseregtek a madarak, és jó volt élni.
Egy szép napon összeházasodtak, és alapvetően boldogan éltek. Asszem...

És ide tennék egy képet, mondjuk ezt:

Ha vicces akarnék lenni, akkor ezt írnám
Mi a házasság titka?

Ha boldog akarsz lenni egy férfival, nagyon meg kell értened és egy kicsit szeretned.
Ha boldog akarsz lenni egy nővel, nagyon kell szeretned, és ne is próbáld megérteni.

Ha romantikus akarnék lenni, akkor azt mondanám:
éppen 6 éve éltem át életem legszebb napját. A nap melegen sütött, mindenki izgatottan készülődött, megérkezett a rózsaszínű koszorúslány az örömanyával és örömapával. 
A hófehér ruhámban gombóccal a torkomban vártam, hogy életem párjának kimondhassam a boldogító igent...

Ha gasztroblogger akarnék lenni, akkor így fognék hozzá:

Hozzávalók:

Egy 5 tojásos kerek barna piskóta 
egy 3 tojásos kerek piskóta
egy szögletes 3 tojásos barna piskóta.

Krém:
  • Epres krém:
  1. eper: konzerv, fagyasztott, friss vagy (ne csapjatok agyon) eperlekvár.
  2. vaníliás puding 3csomag
  3. kb 6 ek cukor
  4. fél kocka margarin
  5. 6dl víz
  • Kakaós krém:
  1. vaníliás puding 3 csomag
  2. kb 6 cukor
  3. fél kocka margarin
  4. 2 ek kakaó
  5. 6dl víz

     +eper kb fél kiló

Eljárás a szokásos: A pudingport felfőzöm, hagyom kihűlni teljesen, és a kakaós esetében jöhet is a margarin, az epresnél először az eper (most egy nagy eperlekvárt raktam bele, ne kövezzetek meg, nagyon ízletes lett! ) és utána a margarinnal kavarás.

Lehetőleg mindhárom piskótát 3 felé szelem.
Majd felváltva föltöm meg a kakaós illetve az epres krémmel, a krémre epret szeleteltem.
Ötletesebb lett volna a kakaósra tenni az epret, de így is finom volt.


Amikor a rétegek, emeletek egymáson vannak körbekenem a maradék krémmel és díszítem.
Bevallom, a lecitinmentes margarinok sokkal jobban olvadnak, mint szójalecitines társaik, ráadásul extrém hőség volt, így durva meló volt ez a torta. Dicséretképpen megjegyzem, hogy bár nehéz volt, nem nyomta ki a súly az alsó rétegek közül a krémet.
Mentségként még hozzáteszem, hogy marha fáradtan, este tíz felé fejeztem be, de végül elfogadhatóan nézett ki.
Eredetileg valami fondantosban gondolkodtam, de végül a pakolós délutánnal elment az idő, és hulla fáradt is voltam, így nem vacakoltam vele.
Epret szeleteltem az oldalára, ami őszintén szólva nekem nagyon tetszett. A legfelsőhöz pedig jó ötletnek tűnt a nápolyis megoldás, de lehet, hogy a kevesebb néha több alapon oda is jobb lett volna epret szelni.
Kicsit akartam még pöttyözni az epres krémmel, de akkor már annyira folyt, hogy nem nagyon ment.
Ilyen kicsit ronda, de finom, pont, mint a házasságunk :-)




De én igazából nem vagyok se frappáns, se vicces, se romantikus se gasztroblogger.
Így fogadjátok szeretettel az ízletes bár nem túl szép évfordulós tortám receptjét.

2011. augusztus 24., szerda

Gyümölcsleves

Mi kell egy bloggernek, ha nem pozitív visszajelzés ahhoz, hogy érezze, van értelme és jó az amit csinál..
Ma egy levelet kaptam egy olvasómtól, aki maga is ebben a cipőben jár, és tőlem (is) szerez ötleteket!

A kérdése kapcsán hoztam ezt az arcpirítóan egyszerű ételt, amit már korábban is szerettem volna feltenni, de lebeszéltem magam róla, minek... Ezek szerint segíthetnek az ilyen egyszerű ötletek is, főleg ebben a nyári hőségben.

Bevallom, a gyümölcsleves nem is olyan egyszerű kérdés.
Magam is jópár formában kipróbáltam a tejmentes készítését, mert őszintén szólva rögtön csúszna a kezem a tejfölhöz vagy a tejszínhez.
Először behabartam sima vizes habarással, mondanom se kell: borzasztó lett. Azután a lisztes habarást rizstejjel készítettem, de nem volt igazi.
A varázslat (ne kövezzetek meg) megint a vaníliás pudingpor.

Ez rögtön jóbarátommá vált a tejmentes dolgok készítésében, mert az állagnak jót tesz és kissé elnyomja a jellegzetes, számomra kissé zavaró "rizstejízt"

Íme a gyümölcsleves, ahogy Botinak készül.

Hozzávalók:
gyümölcs kb 3/4 kiló (most éppen barack, de vegyesen is lehet, minden, amit ehet a gyerek)
fűszerek: egész fahéj, szegfűszeg
cukor
citrom vagy pótló
rizstej (kb 3 dl)
fél csomag vaníliás pudingpor.

A gyümölcsöt elkészítem, darabolom és bő hideg vízbe teszem főni jókora darab fahéjjal és néhány szem szegfűszeggel, kevés citrommal (barnulás ellen), esetleg a citrom (jól megmosott) héjával.
Én oda szoktam figyelni arra, hogy a különböző főzési idők miatt milyen sorrendben, mikor tegyem bele őket (Szilárd ezt hülyeségnek tartja, szerinte zutty bele oszt hadd forrjon - még jó, hogy én vagyok a szakács), mert pl az epernek, málnának, szinte a meleg levesbe kerülni elég, így az ilyesmit vagy a befőttet csak a habarás előtt teszem bele.

A habarást úgy készítem el, hogy a pudingport a cukorral elkeverem (ezért nem teszek korábban cukrot a levesbe) és rizstejjel csomó mentesre keverem. A felforrt levesbe öntöm, elkeverem és újraforralom.
Megkóstolom és ízesítem cukorral vagy citromlével, ez ízléstől függ.

Hidegvizes fürdőben hűtöm, mert a fiatalember imádja, rögtön veszekszik érte ha észre veszi.

Fehér nem lesz, erre ne is számítsatok, mivel a rizstej alapból is kissé áttetsző. Viszont használhatsz hozzá rizstejszínt, aminek az állaga és a színe is sokkal jobb eredményt hoz (csak körülményes beszerezni).
Bio rizs tejszín  Itt ilyet árulnak a Bio boltban kb 350Ft/2 dl (de megéri)


Remélem az én sikertelen próbálkozásaim után végre összehozott, működőképes és ehető receptjeim segítenek nektek!

2011. augusztus 21., vasárnap

Fekete-erdő torta maminak

Rég óta először fel tudtuk köszönteni messzimamát személyesen a bűvös 8 napos korláton belül. Bár ennek a rendkívüli látogatásnak Boti lábtörése volt az apropója, azért borzasztóan örültünk neki, hogy eljött hozzánk.
Aug 25-én lesz a születésnapja, de mivel holnap már megy is haza, ezt megelőlegeztük neki, és ma felköszöntöttük.
Természetesen tortát sütöttem neki.
Természetesen tej és szójamenteset, hogy Boti is ehessen belőle.

Először két négytojásos piskótát készítettem. Az egyiket fehéren, a másikat kakaósan.
A készítéséről itt és itt is írtam, így most csak annyit fűzök hozzá, hogy a kakaós piskótában a kakaó mennyiségét le kell számolni a finomlisztéből. (4 tojás+2ek rétesliszt+2ek finomliszt helyett 4 tojás+2 ek rétesliszt+1 ek finomliszt+1ek kakaó)

A piskótát elkészítheted tojás nélkül is.
frissítve- recept itt: tojásmentes piskóta

Mikor kisült mindkettőt kettévágtam. Szép magasak lettek, így a torta is jó magas lett, de ez nem volt gond.

A trükk most jön.
Mivel a tejszín-félék mind kiesnek, illetve a pudingok egy része is, és ráadásul nem tudom tejjel főzni (a rizstej meg egyrészt nagyon drága, másrészt eléggé kiérzem az ízét), így kissé elgondolkodtató, hogyan tegyem változatossá a tortákat.
A tuti alap a vaníliás pudingpor, amit zacskónként két deci vízzel főzök fel. Ezt gyakorlatilag bármivel lehet ízesíteni: volt már citromos, gesztenyés, epres, csokis és még sorolhatnám.

A krém most Fekete-erdő torta révén (tudom, hogy ez nem egy autentikus recept, de kénytelen voltam Boti számára is fogyaszthatóvá varázsolni) természetesen kakaós.
Hozzávalók:
  • 5 csomag vaníliás pudingpor
  • 15 ek cukor
  • 2 púpos ek kakaó
  • 25dkg Liga vagy Líra margarin
  • pontosan egy liter víz
A vízből kb 7,5 decit felteszek a tűzre forrni. Közben a vaníliás pudingport elkeverem a cukorral és a kakaóval, majd simára keverem a maradék 2,5 dl vízzel.
Mielőtt a forró vízbe önteném lassú tűzre veszem, hogy ne rántsa össze hirtelen.
Elkeverem és forrásig kevergetve főzöm, majd általában vízfürdőben hűtöm, néha megkeverve, nehogy bőre legyen.
Mikor kihűlt, (nem langyos! hanem hideg) belekeverem a Liga margarint de csak annyi ideig, míg kissé habos nem lesz, és el nem tűnnek a darabkák. Ha túl sokáig kevered vagy meleg krémbe teszed a margarint nem fog kifagyni a krémed. Majd hűlni küldöm egy kis időre.

A meggyes töltelék következne, de most erdei gyümölcsös töltelék került bele.

Hozzávalók:
friss vagy mirelit gyümölcs kb 40dkg
1 csomag vaníliás pudingpor vagy kukorica keményítő
kevés cukor

A gyümölcsöt felteszem egy picit főni, majd botmixerrel kissé pürésítem. Mikor felforr beleteszek egy csomag cukorral és pici vízzel elkevert pudingport, felfőzöm, és hagyom ezt is hűlni.
Csak a maradék, de az állaga látható.

Összeállítás:
Alulra egy fehér lapot tettem. 
A Fekete-erdő torta elkészítésének szabályait követve 3 kört nyomtam a kakaós krémből és közé kanalaztam a gyümölcsöset.

A kakaós tésztát tettem rá, azt is betöltöttem, majd a fehér következett és a tetejére a barna. Itt kezdtem attól tartani, hogy nem lesz túl szép.

Mivel őrült meleg volt ma, és a krém eléggé meglágyult jobbnak láttam a fagyóban teleltetni egy kicsit, csak utána vontam be, majd újra a fagyasztóba tettem egy kicsit.
Ez alatt a kimaradt gyümölcsös krémet megmelegítettem és egy ek zselatint tettem bele, azután lassan kevergettem, míg egészen ki nem hűlt, de még nem szilárdult meg.
Ekkor elővettem a tortát és a tetejére simítottam gyors mozdulatokkal, hiszen szinte azonnal megkötött a gyümölcszselé a hideg krémen.
Azután Enikő dirigálásától és segítő szándékától kísérve feliratoztam a meglepetés tortát, amit egyetlen leányom a mai nap folyamán csupán 82 alkalommal mondott el messzimaminak.
Nem, nem tíz éves, de az ötös kétszer :-)
A siker hatalmas volt, Botond elképesztő mennyiséget törölt be vacsi UTÁN!!! És még apánk is repetázott.
Díszprüntyőkkel
Boldog szülinapot Messzimami!

2011. augusztus 14., vasárnap

gyümölcsös piskóta

A legegyszerűbb, és éppen ezért elég gyakori vendég nálunk, apa kedvence a Jolly Joker: a gyümölcsös piskóta.

A nagy tepsivel szoktam kezdeni, kisebbre rá se nézek.
8 tojásból sütöm a piskótát, az anyukámtól tanult módszerrel, amit már korábban említettem.

Hozzávalók:
  • 8 tojás szétválasztva
  • 8 ek cukor
  • 8 ek liszt (a legjobb, ha fele finom-, fele rétesliszt)
  • 8 ek víz
A fehérjét habbá verem.
A sárgáját kikavarom a cukorral, majd beleteszem a vizet és a lisztet.
A sárga masszát óvatosan a fehérje-habba forgatom.
Kivajazott+lisztezett / sütőpapírral bélelt vagy újabban (csak vagánykodok már vele) szilikonlappal borított nagy tepsiben sütöm ki. 
Ez az adag a nagy tepsimben pont jó, így arányosan csökkenteni kell rajta!



A tetejére puding kerül.
A pudingpor vásárlásakor erősen ügyelni kell, mert van újabban néhányban tej/szója!
Ehhez az adaghoz
Hozzávalók:
  • 3 cs pudingpor
  • az előírás szerint adagoljuk a cukrot
  • 6 dl víz
  • 25 dkg margarin.
A 3 csomag pudingport a cukorral felfőzöm 6 dl vízben. Sűrű lesz, de ez így jó.
Amikor kihűlt a margarinnal kikeverem, és mehet a piskótára.
(ha tejjel készíted, nem szükséges a margarin, viszont vízzel főzve igen)

A pudingot a kihűlt piskótára kenem, rápakolászom a gyümölcsöket (jelen esetben banán és ribizli), végül felfőzött és lehűtött zselatinnal vagy tortazselével leöntöm.
Általában a hűtő előtt toporogva várják.


Megehetem így?

2011. augusztus 8., hétfő

Perec

Szombaton a kukorica labirintusba mentünk, amiről itt olvashattok, és képek is ugyanitt.

Viszont éppen semmi "ehető" nem volt itthon, és amúgy is Botonddal kitoltunk: véletlenül egy kisebb kommunikációs galiba következtében szójalecitin került az étrendjébe, ráadásul 2 nap is.
Éppen a semmit se evős időszakban volt, és éppen se pénteken se szombaton egy falatot se evett.

A hét vége a heti táborozás során elcsúsztatott magán diákok és a szombat délutáni program miatt zsúfolt lett, de volt még 2 órám kisütni valamit. Szó szerint.
Sós kell... Ilyenkor csak azt eszik Boti.
Már így is jelentkezett a sós pirított földimogyoróért. Valamiért mikor poci-gond van, ezt kéri. De tud valamit, mert hamar rendbe jön tőle.
Most rágcsálni valóban gondolkoztam, amit jól meg tud fogni, hogy séta közben egye, de nem is ropogós, nem morzsálódik.
Tuti volt, hogy élesztős lesz.

Ez született:

Perec:
Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 1 cs élesztő
  • 2 dl víz
  • kb 3-3,5 dl rizstej vagy ez is víz
  • 1 bő ek só
  • 1 csapott ek cukor
  • (2 tojás - erre allergiásoknál ez is elhagyható)
  • 2 ek olaj
Semmi extra, alap mindenmentes kelttészta.
Élesztőt a vízzel és a cukorral felfuttatom, a sót a liszthez adom és beleöntöm az élesztőt és a rizstejet.
Összedolgozom, jó kemény tészta lesz. Végül rákanalazok 2 ek olajat, és beledolgozom, aztán hagyom kelni.
Mikor megkelt darabokra vágom, és kis "kukacokat" sodrok belőle, amiből pereceket formálok. Nekem kicsi pereceim lettek, mert a gyerkőcöknek szántam.
A pereceket megkentem olajjal egy picikét a tepsiben.
Nem túl kis lángon kb 30 percig sülnek.
Amikor a sütési idő a vége felé jár, kb 20 percnél, lecsorgatom a sós masszával, és hagyom rásülni.

Sós massza
Hozzávalók:
  • 2 ek liszt
  • 1 csapott ek só
  • kevés víz
Összekeverem, egy nylon zacskóba töltöm és kicsípem ollóval a sarkát. Véletlenszerűen a forró perecekre csorgatom, csepegtetem.
Mikor kész, még 10 percre visszatolom sülni.


Még ébredés után megdézsmálták, de jutott az útra is:



A legnagyobb öröm, hogy 2 nap teljes koplalás után ő is evett belőle!

U.i.: Az útvesztőt nézzétek meg, remek gyerekes program!