Figyelem!

az oldal jelenleg átalakítás miatt szünetel.
különválasztom a tortás dolgokat.
hamarosan friss ötletekkel, receptekkel, tanácsokkal jövök vissza.

2011. augusztus 8., hétfő

Perec

Szombaton a kukorica labirintusba mentünk, amiről itt olvashattok, és képek is ugyanitt.

Viszont éppen semmi "ehető" nem volt itthon, és amúgy is Botonddal kitoltunk: véletlenül egy kisebb kommunikációs galiba következtében szójalecitin került az étrendjébe, ráadásul 2 nap is.
Éppen a semmit se evős időszakban volt, és éppen se pénteken se szombaton egy falatot se evett.

A hét vége a heti táborozás során elcsúsztatott magán diákok és a szombat délutáni program miatt zsúfolt lett, de volt még 2 órám kisütni valamit. Szó szerint.
Sós kell... Ilyenkor csak azt eszik Boti.
Már így is jelentkezett a sós pirított földimogyoróért. Valamiért mikor poci-gond van, ezt kéri. De tud valamit, mert hamar rendbe jön tőle.
Most rágcsálni valóban gondolkoztam, amit jól meg tud fogni, hogy séta közben egye, de nem is ropogós, nem morzsálódik.
Tuti volt, hogy élesztős lesz.

Ez született:

Perec:
Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 1 cs élesztő
  • 2 dl víz
  • kb 3-3,5 dl rizstej vagy ez is víz
  • 1 bő ek só
  • 1 csapott ek cukor
  • (2 tojás - erre allergiásoknál ez is elhagyható)
  • 2 ek olaj
Semmi extra, alap mindenmentes kelttészta.
Élesztőt a vízzel és a cukorral felfuttatom, a sót a liszthez adom és beleöntöm az élesztőt és a rizstejet.
Összedolgozom, jó kemény tészta lesz. Végül rákanalazok 2 ek olajat, és beledolgozom, aztán hagyom kelni.
Mikor megkelt darabokra vágom, és kis "kukacokat" sodrok belőle, amiből pereceket formálok. Nekem kicsi pereceim lettek, mert a gyerkőcöknek szántam.
A pereceket megkentem olajjal egy picikét a tepsiben.
Nem túl kis lángon kb 30 percig sülnek.
Amikor a sütési idő a vége felé jár, kb 20 percnél, lecsorgatom a sós masszával, és hagyom rásülni.

Sós massza
Hozzávalók:
  • 2 ek liszt
  • 1 csapott ek só
  • kevés víz
Összekeverem, egy nylon zacskóba töltöm és kicsípem ollóval a sarkát. Véletlenszerűen a forró perecekre csorgatom, csepegtetem.
Mikor kész, még 10 percre visszatolom sülni.


Még ébredés után megdézsmálták, de jutott az útra is:



A legnagyobb öröm, hogy 2 nap teljes koplalás után ő is evett belőle!

U.i.: Az útvesztőt nézzétek meg, remek gyerekes program!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése