Ma egy levelet kaptam egy olvasómtól, aki maga is ebben a cipőben jár, és tőlem (is) szerez ötleteket!
A kérdése kapcsán hoztam ezt az arcpirítóan egyszerű ételt, amit már korábban is szerettem volna feltenni, de lebeszéltem magam róla, minek... Ezek szerint segíthetnek az ilyen egyszerű ötletek is, főleg ebben a nyári hőségben.
Bevallom, a gyümölcsleves nem is olyan egyszerű kérdés.
Magam is jópár formában kipróbáltam a tejmentes készítését, mert őszintén szólva rögtön csúszna a kezem a tejfölhöz vagy a tejszínhez.
Először behabartam sima vizes habarással, mondanom se kell: borzasztó lett. Azután a lisztes habarást rizstejjel készítettem, de nem volt igazi.
A varázslat (ne kövezzetek meg) megint a vaníliás pudingpor.
Ez rögtön jóbarátommá vált a tejmentes dolgok készítésében, mert az állagnak jót tesz és kissé elnyomja a jellegzetes, számomra kissé zavaró "rizstejízt"
Íme a gyümölcsleves, ahogy Botinak készül.
Hozzávalók:
gyümölcs kb 3/4 kiló (most éppen barack, de vegyesen is lehet, minden, amit ehet a gyerek)
fűszerek: egész fahéj, szegfűszeg
cukor
citrom vagy pótló
rizstej (kb 3 dl)
fél csomag vaníliás pudingpor.
A gyümölcsöt elkészítem, darabolom és bő hideg vízbe teszem főni jókora darab fahéjjal és néhány szem szegfűszeggel, kevés citrommal (barnulás ellen), esetleg a citrom (jól megmosott) héjával.
Én oda szoktam figyelni arra, hogy a különböző főzési idők miatt milyen sorrendben, mikor tegyem bele őket (Szilárd ezt hülyeségnek tartja, szerinte zutty bele oszt hadd forrjon - még jó, hogy én vagyok a szakács), mert pl az epernek, málnának, szinte a meleg levesbe kerülni elég, így az ilyesmit vagy a befőttet csak a habarás előtt teszem bele.
A habarást úgy készítem el, hogy a pudingport a cukorral elkeverem (ezért nem teszek korábban cukrot a levesbe) és rizstejjel csomó mentesre keverem. A felforrt levesbe öntöm, elkeverem és újraforralom.
Megkóstolom és ízesítem cukorral vagy citromlével, ez ízléstől függ.
Hidegvizes fürdőben hűtöm, mert a fiatalember imádja, rögtön veszekszik érte ha észre veszi.
Fehér nem lesz, erre ne is számítsatok, mivel a rizstej alapból is kissé áttetsző. Viszont használhatsz hozzá rizstejszínt, aminek az állaga és a színe is sokkal jobb eredményt hoz (csak körülményes beszerezni).

Remélem az én sikertelen próbálkozásaim után végre összehozott, működőképes és ehető receptjeim segítenek nektek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése