Figyelem!

az oldal jelenleg átalakítás miatt szünetel.
különválasztom a tortás dolgokat.
hamarosan friss ötletekkel, receptekkel, tanácsokkal jövök vissza.

2011. június 10., péntek

Szivárvány torta

Tudom, sokan megköveznek majd, mert egészség, meg minden, de marha komoly fejtörést okoz teljesen tej és szójamentes sütit/tortát/kaját készíteni úgy, hogy az látványos is legyen.
Ebben bizony színezékek vannak!

Ami kell:
sárga, piros, kék színezők, ezekből keverhetőek a színek. 
(Én az olcsó műanyag-bigyóban kaphatót használtam, bevált.)

Tippek:
A tészta sárgája nélküli fehér piskóta.
A tortaformát vajazni kell, nem jó a papíros módszer, mert vékonyak a lapok.
A tésztát jó élénkre kell színezni, mert süléssel kicsit világosabb lesz.
Tehát piskóta:
  • 2 tojás fehérje 2 ek cukorral habbá verve
  • csipet só
  • 2 ek liszt
  • színező

A habba beleforgatom a lisztet, és végül nyakon öntöm a színezővel, alaposan homogén színűre keverem.

Hatszor ismétlem, mire elkészül a tészta kisül a piskóta. Egy lap 10 perc kb 180 fokon.
Egyesével kisütöm a hat szín (tudom, hogy hét illenék, de ennyi pont megteszi):

  • piros, 
  • narancssárga (sárga+piros),
  • sárga, 
  • zöld (sárga+pici kék), 
  • kék, 
  • lila (piros+pici kék)

Mindenképpen világos krém kell, egy epres tuti elrontaná a színeket.
Én citromost készítettem:

  • 3 cs vaníliás pudingpor
  • 6 dl víz
  • 10 ek cukor
  • 1 nagy citrom
A 3 csomag pudingport elkészítem. A port a cukorral, és citrom levével elkeverem simára. A vizet felrakom, és felforralom, majd leveszem a lángot és zsupsz bele a kutyulmány, hagyom, hogy egyet rottyanjon, és kész. Jó sűrű lesz.
Hagyom hűlni, mikor már csak kicsit langyos beleteszek 10-15 dkg margarint (Liga vagy Líra jó-ezek szójamentesek is) és habosra kutyulom. Aztán belereszelem a citrom héját. Még ilyenkor ízesíthető citromlével vagy cukorral.

A színsorrendet betartva töltjük be a piskótánkat. Mehet a hűtőbe és kb 2-3 óra múlva fogyasztható.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése