Figyelem!

az oldal jelenleg átalakítás miatt szünetel.
különválasztom a tortás dolgokat.
hamarosan friss ötletekkel, receptekkel, tanácsokkal jövök vissza.

2011. június 10., péntek

Kenyér, kifli, zsemle

A fiam imádja a kiflit.
Kifli viszont nincs tej nélkül.
Mióta a szója minden formájáról is leálltunk magam sütöm a kenyeret, és a péksüteményeket is. Mekkora boldogság újra kiflit enni Botinak!
A recept Limara alapreceptje leegyszerűsítve.

A lényeg, hogy előre kell gondolkozni, legyen öregtészta!
Marha egyszerű: agyonkeleszted a tésztát, és ebből lesz a kovász.
Szóval a kifli-/zsemle-/kenyérsütés előtti reggel:
Öregtészta
  • fél kiló liszt,
  • 3 dl víz
  • 1ek cukor
  • 1dkg élesztő
Az élesztőt a vízben a cukorral megfuttatom, a liszthez adom és összedolgozom. Hagyom kelni, míg alaposan túlkel, kinn lehet hagyni egész nap kelni, és este bedobom a hűtőbe.

A kenyértészta:

  • fél kiló liszt
  • kb 25dkg öregtészta
  • 1 csapott ek só
  • 1 csipet aszkorbinsavat 2 szem porrátört citrompótlóval helyettesítek
  • 1 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 2 ek olaj (ezt gyakran kifelejtem, de nagy jelentősége nincs)
  • és pontosan 2,8dl víz
Ha kenyér készül:
Ilyen lesz, vagy ha ügyes vagy, szebb!
A kenyérsütőben dagasztom össze, az élesztőt nem futtatom, csak beledobom, aztán hagyom kelni kb egy órát, aztán formázom. Őszinte leszek, ekkor már ritkán hagyom újra kelni. Vekni formára paskolom, és zsupsz a jénaiba.
Alaposan bespriccelem vízzel (kell a gőz), a tetőt is bespriccelem, és mehet a sütőbe. Ha akkor gyújtom be, akkor nagyobb lángon hagyom, de később visszaveszem, 60 percig sül. Ha forró sütőbe kerül, akkor közepes lángon 50 perc alatt sül meg.
Kiteszem rácsra, körbespriccelem, és hallgatom ahogy "beszél" azaz ropog a héja.
( ha a végén egy 10 percig tető nélkül sül, akkor tuti, hogy beszél!)

Ilyet is lehet!
Ötlet: Limara péksége

Ha kifli lesz, akkor elosztom a tésztát, hogy nagyjából egyforma adagokat kapjak (12 db az ideális).
Kis gombócokat formázok, kissé megnyújtom, és feltekerem. Tepsibe teszem, és hagyom, hogy szép nagyra keljenek, aztán zsupsz a sütőbe!
Becsapós, mert elég sokáig sül, kb 35-40 perc egy tepsi közepes lángon. 


Most látom, zsemlét fotóztam, nem kiflit...
Aztán kicsit spriccelem és rácson hagyom hűlni. Csak figyelni kell, nehogy Boti forrón lenyúlja!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése