Az érzelmes részét a Babóca és Bogyó-ban leírtam, bár még nincs postolva, így itt csak a recept.
Rá kellett jönnöm, hogy a könnyű, habos piskótám nem felel meg komolyabb torta-célokra. Ezért utánanéztem a számomra már-már tortabibliának számító Kiskukta-torta oldalon.
Itt a tökéletes recept, és ez bizony kipróbált (általam is) és bevált (nekem is)
A torta neve: verdenbelle-torta
- mákos piskóta
- füge-töltelék
- csokis krém
Piskóta (A/4-es méretű tepsivel dolgoztam)
Hozzávalók:
- 200 g cukor+ 80 g a habba
- 350 g liszt
- 1,5 dl olaj
- 1,5 dl víz
- 4 tojás
- 1 cs sütőpor
Kiskuktánál kiváló, képes, részletes leírás található!
A lényeg, hogy a fehérjét felvertem picike citromlével, majd mikor már habos volt, beledobtam a 8dkg cukrot (na jó, 2 ek) és kemény habbá vertem.
A sárgáját az olajjal, a 20dkg cukorral a vízzel és az olajjal összekevertem, majd a sütőporral elkevert lisztet beleöntöttem és a habverő lábaival összekevertem. míg elvegyült, s utána kikavartam alaposan.
Ezután kezdtem kanalanként adni hozzá a habot, mindig jól elkavartam.
Állati jó állaga lett, majd az utolsó adag hab előtt zutty egy jókora adag mákot dobtam bele. (kb 4 ek lehetett).
A tepsim alját papírral béleltem, az oldalát nem.
Amikor a tésztát beleraktam felkentem kissé a tepsi falára és így sült 40 percig közepes lángon kb 170-180 fokon.
(fevi után szabadon)
- kb 15 db egészséges szép füge
- 3 ek cukor karamellizáva
- citromlé
- fahéj
- picike szerecsendió
- 1 ek zselatin
A fügét megmosom, összedarabolom.
A cukrot megolvasztom, karamellizálom, majd rádobom a fügét és meglocsolom egy fél citrom levével (magra vigyázz, az nem kell bele) azután ügyesen kutyulgatom lassú láng fölött, míg az összeugrott karamell újra folyóssá nem válik.
Végül megszórom fahéjjal és egy picike szerecsendiót reszelek bele. De ezzel már nem főzöm.
Hagyom hűlni. Majd egy villával vagy botmixerrel kissé simábbra pürésítem.
Egy ek zselatint feloldok kb 1 dl langyos vízben, megmelegítem, míg elolvad és éppen forrni kezd a lötty. Ehhez teszek hozzá egy kanállal a fügés masszából és lekeverem. Majd még eggyel, és újra elkeverem. Végül beleöntöm a többi fügés masszába és összekeverem, hagyom hűlni.
Érdemes kihűlve használni, de semmiképp ne várjuk meg a dermedést!
A csokis krémem nem tudom honnan jött, mintha egy rendelhető receptkártya-mintán láttam volna...
A lényeg:
- 2 tábla jó minőségű táblás csoki
- fél liter növényi tejszín (tejfehérje allergiások természetesen margarinos főzött krémmel)
A csokit összetörve a hőn imádott vízforraló lábasomban felolvasztom, majd lassacskán felöntögetem a tejszínnel, de csak addig melegítem, míg összekeveredik, majd hűtőbe teszem. Kb 2 órát hagytam benn.
Sűrű lesz, de nagyon! Ez nem baj.
Nem habot, hanem krémet verünk belőle.
Amikor jól kihűlt elkezdem felverni a robotgéppel. Szépen világosodik, és mikor elég kemény, kikapcsolom ( nem szabad túlzottan sokáig verni, mert kicsapódhat).
A torta összeállítása:
A megsült, szép magas piskótámat 3 felé szelem..
A földszinten habzsákba töltött csokoládés krémmel körbenyomom a szélét, és keresztben bevonalazom.
A vonalak közötti rést kitöltöm a fügés töltelékkel.
Ráteszem a következő mákos piskóta lapot és ismét körbenyomom a szélét a csokis krémmel, majd hosszában vonalazom és így töltöm meg a fügés töltelékkel a vonalak közét.
Lefedem a legfölső lappal és bekenegetem körben.
Erre a tortára a fent említett krém-, és töltelék-mennyiség pontosan elég volt. Nem kellett utána nyalakodni, éppen elfogyott.
Elkészítettem a rácsot a tetejére, ami maga a kötény lett:
Mivel jó előre megterveztem és életnagyságban megrajzoltam (az előző képen jobb oldalt látható a rajz) csak számolni kellett, és azt használva pontosan méretre körbevágva tehettem rá a szőttest.
Figyelem! Legalább a szélén lévőket egy kis ecset segítségével pici vízzel össze kell ragasztani, különben sose teszed rá a tortára.
Egy éjszakát a hűtőben pihen.
Másnap a kiskuktától ismert fondanttal borítom.
Ezt már jó előre, legalább előző nap elkészítem.
Először fehérre borítottam a tortát:
tudom, itt alól hagy kívánni valót maga után. |
Így szőttem a kötényt |
Figyelem! Legalább a szélén lévőket egy kis ecset segítségével pici vízzel össze kell ragasztani, különben sose teszed rá a tortára.
Kapott még zsebeket, megkötőt, gombot és a feliratot, amit már 2 nappal előtte elkészítettem és kiszárítottam (a fakanállal együtt).
Apróbb hibákat persze látok rajta, de alapjában véve elégedett vagyok vele!
Minden jót Évi, sok szerencsét!
Édes vagy, köszönöm, köszönöm, köszönöm szépen ezt a csodás, gyönyörű, csak nekem alkotott tortát!!! Nagyon nagy sikere volt itthon! És bízom benne, egyszer engem is megtanítasz rá, és képes leszek én is ilyen gyönyörű torták készítésére! Különben a Verdenbelle bezár!!!
VálaszTörlésNagyon szuper lett!!!!!!! Nálam te vagy a nr1 tortakészítő!!!! Nagyon ügyes vagy! Ennyi aprólékos munkát? Le a kalappal!
VálaszTörlés