Most az ovis tízóraikat hoztam.
Ezeket visszük Botinak, mert a diétás étrend mindentől mentes, de szójatejjel főznek mindent :-(.
Van egy alap kelttészta, amihez nyúlok ilyenkor.
Kidagasztok egy adagot, és abból készítek több féle ízesítéssel péksüteményeket.
Hozzávalók:
- 1 tojás sárgája (elhagyható, készítettem már enélkül)
- fél kiló liszt
- kb 2-2,5dl víz vagy zab/rizstej
- fél élesztő
- 1 ek cukor
- csapott tk só
- 2 ek olaj, vagy kb 8 dkg margarin
A folyadékba morzsolom az élesztőt, beleteszem a cukrot, felfuttatom.
A lisztbe teszem a sót, majd beleöntöm a élesztős folyadékot, és összedolgozom. Mikor összeáll és elkezdem dagasztani, akkor teszem bele a zsiradékot. Alaposan kidagasztom, majd hagyom kelni.
(Ez egy se nem édes, se nem sós tészta lesz. A töltelékkel így is finom, de ha az édes töltelékhez édesebbet szeretnél, több cukrot, ha a sóshoz sósabbat, akkor több sót tegyél bele)
Ezután formázom.
Íme néhány ötlet:
- a tatu-szerű virslivel töltött. Kinyújtom a tésztát, aztán kb ujjnyi csíkokra vágom és egy kicsi átfedéssel a virslire tekerem.
- csigák: diós, mákos, kakaós, fahéjas... csak a fantázia szab határt.
- kiflik: ugyanígy bármivel tölthetőek, lekvárral, pudinggal is.
Kört szoktam nyújtani, ezt darabolom nyolc cikkre.
Több féle módon tekerhetőek.
- A szélesebb oldalról tekerve klasszikus kiflit kapsz, amit látványosabbá tehetsz, ha jobban meghúzod, és így többször körbetekered a tésztát.
- Vajas kiflit (sós margarinnal készítettet) szoktam fordítva, a hegyes végétől tekerni, gyakorlatilag egy buciszerűséget kapok. Ezt végül 5-6 helyen egy kissé bemetszem, így hajtom félkör alakra. Jópofa kiflik lesznek belőle. - zsemle, kifli és briós is lehet belőle
- A képen alul látható a kolbászos táska (vagy mi?) amit úgy készítettem, hogy a kinyújtott tésztát négyzetekre vágtam, a kolbászdarabokat rátettem az egyikre, a másikat bevagdostam és így tettem a kolbászra, majd villával összenyomkodtam a széleket. Botinak nagyon tetszett.
Persze vége-hossza nincs a lehetőségeknek, és kreatívnak kell lennünk, hogy finom is legyen és a gyereknek is tetsszen.
További ötleteket szívesen veszek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése