Figyelem!

az oldal jelenleg átalakítás miatt szünetel.
különválasztom a tortás dolgokat.
hamarosan friss ötletekkel, receptekkel, tanácsokkal jövök vissza.

2012. március 15., csütörtök

Virslis szőttes

Szilveszterre készítettem először, azóta jópárszor.
Az ötletet a Facebook-on láttam, de a recept a szokásos kelt tésztám volt.
1 kg virslihez 1 kg lisztből készítettem a tésztát, így maradt még ki annyi, hogy egy-két kifli kijött belőle.
A tojás teljes mértékben kihagyható, ilyenkor érdemes egy picivel több zsiradékot tenni bele.

Hozzávalók:

  • 1 kg virsli
  • 1 kg liszt
  • 1-2 tojás (méretfüggő: S-esből 2-t szoktam, de ez kihagyható)
  • 1 élesztő (4dkg)
  • kb 3 dl víz
  • 2 ek cukor
  • 1 púpos ek só
  • 2 ek zsiradék (zsírt tettem bele.)
  • tetejére: szezámmag (nem allergiásoknak persze sajt, és egy egész tojás a kenéshez)


Az élesztőt cukorral langyos vízben felfuttatom.
A lisztet a sóval, maradék cukorral elkeverem, beleteszem az élesztőt, a tojást, összedolgozom, végül beledagasztom a zsiradékot. Egy ruganyos, nem túl kemény tésztát kapok. Hagyom duplájára kelni.
Kiteszem a nyújtódeszkára, és csak úgy nagyjából kinyújtom, aztán pizzavágóval csíkokra vágom. A tepsibe sorakoztatom: tészta, virsli, tészta, virsli... majd ezeken keresztben elkezdem beszőni a tésztát.
A lényeg, hogy a széleinél tészta legyen, és itt jól nyomkodjuk le. Nem kell szorosan szőni, mert úgys megkel.
Amikor kész van, lekenem egy felvert egész tojással és szórom szezámmaggal, és sajttal.
Botiét felolvasztott margarinnal kentem vékonyan, és erre szórtam a szezámmagot.

Kb 180 fokon sült kb 35-40 percig, míg szép aranysárga nem lett. Elképesztő sebességgel fogyott el.