Figyelem!

az oldal jelenleg átalakítás miatt szünetel.
különválasztom a tortás dolgokat.
hamarosan friss ötletekkel, receptekkel, tanácsokkal jövök vissza.

2011. szeptember 12., hétfő

Verdenbelle-torta /Verdenbelle cake

Az érzelmes részét a Babóca és Bogyó-ban leírtam, bár még nincs postolva, így itt csak a recept.
Rá kellett jönnöm, hogy a könnyű, habos piskótám nem felel meg komolyabb torta-célokra. Ezért utánanéztem a számomra már-már tortabibliának számító Kiskukta-torta oldalon.
Itt a tökéletes recept, és ez bizony kipróbált (általam is) és bevált (nekem is)

A torta neve: verdenbelle-torta
  • mákos piskóta
  • füge-töltelék
  • csokis krém

Piskóta (A/4-es méretű tepsivel dolgoztam)
Hozzávalók:
  • 200 g cukor+ 80 g a habba
  • 350 g liszt
  • 1,5 dl olaj
  • 1,5 dl víz
  • 4 tojás
  • 1 cs sütőpor
Kiskuktánál kiváló, képes, részletes leírás található!
A lényeg, hogy a fehérjét felvertem picike citromlével, majd mikor már habos volt, beledobtam a 8dkg cukrot (na jó, 2 ek) és kemény habbá vertem.
A sárgáját az olajjal, a 20dkg cukorral a vízzel és az olajjal összekevertem, majd a sütőporral elkevert lisztet beleöntöttem és a habverő lábaival összekevertem. míg elvegyült, s utána kikavartam alaposan.
Ezután kezdtem kanalanként adni hozzá a habot, mindig jól elkavartam.
Állati jó állaga lett, majd az utolsó adag hab előtt zutty egy jókora adag mákot dobtam bele. (kb 4 ek lehetett).
A tepsim alját papírral béleltem, az oldalát nem.
Amikor a tésztát beleraktam felkentem kissé a tepsi falára és így sült 40 percig közepes lángon kb 170-180 fokon.

A füge töltelék:
(fevi után szabadon)
  • kb 15 db egészséges szép füge
  • 3 ek cukor karamellizáva
  • citromlé
  • fahéj
  • picike szerecsendió
  • 1 ek zselatin
A fügét megmosom, összedarabolom.
A cukrot megolvasztom, karamellizálom, majd rádobom a fügét és meglocsolom egy fél citrom levével (magra vigyázz, az nem kell bele) azután ügyesen kutyulgatom lassú láng fölött, míg az összeugrott karamell újra folyóssá nem válik.
Végül megszórom fahéjjal és egy picike szerecsendiót reszelek bele. De ezzel már nem főzöm.
Hagyom hűlni. Majd egy villával vagy botmixerrel kissé simábbra pürésítem.
Egy ek zselatint feloldok kb 1 dl langyos vízben, megmelegítem, míg elolvad és éppen forrni kezd a lötty. Ehhez teszek hozzá egy kanállal a fügés masszából és lekeverem. Majd még eggyel, és újra elkeverem. Végül beleöntöm a többi fügés masszába és összekeverem, hagyom hűlni.
Érdemes kihűlve használni, de semmiképp ne várjuk meg a dermedést!

A csokis krémem nem tudom honnan jött, mintha egy rendelhető receptkártya-mintán láttam volna...
A lényeg:
  • 2 tábla jó minőségű táblás csoki
  • fél liter növényi tejszín (tejfehérje allergiások természetesen margarinos főzött krémmel)

A csokit összetörve a hőn imádott vízforraló lábasomban felolvasztom, majd lassacskán felöntögetem a tejszínnel, de csak addig melegítem, míg összekeveredik, majd hűtőbe teszem. Kb 2 órát hagytam benn.
Sűrű lesz, de nagyon! Ez nem baj.
Nem habot, hanem krémet verünk belőle.
Amikor jól kihűlt elkezdem felverni a robotgéppel. Szépen világosodik, és mikor elég kemény, kikapcsolom ( nem szabad túlzottan sokáig verni, mert kicsapódhat).

A torta összeállítása:
A megsült, szép magas piskótámat 3 felé szelem..
A földszinten habzsákba töltött csokoládés krémmel körbenyomom a szélét, és keresztben bevonalazom.
A vonalak közötti rést kitöltöm a fügés töltelékkel.
Ráteszem a következő mákos piskóta lapot és ismét körbenyomom a szélét a csokis krémmel, majd hosszában vonalazom és így töltöm meg a fügés töltelékkel a vonalak közét.
Lefedem a legfölső lappal és bekenegetem körben. 

Erre a tortára a fent említett krém-, és töltelék-mennyiség pontosan elég volt. Nem kellett utána nyalakodni, éppen elfogyott.
Egy éjszakát a hűtőben pihen.

Másnap a kiskuktától ismert fondanttal borítom.
Ezt már jó előre, legalább előző nap elkészítem.

Először fehérre borítottam a tortát:

tudom, itt alól hagy kívánni valót maga után.
 Elkészítettem a rácsot a tetejére, ami maga a kötény lett:
Így szőttem a kötényt
Mivel jó előre megterveztem és életnagyságban megrajzoltam (az előző képen jobb oldalt látható a rajz) csak számolni kellett, és azt használva pontosan méretre körbevágva tehettem rá a szőttest.
Figyelem! Legalább a szélén lévőket egy kis ecset segítségével pici vízzel össze kell ragasztani, különben sose teszed rá a tortára.

Kapott még zsebeket, megkötőt, gombot és a feliratot, amit már 2 nappal előtte elkészítettem és kiszárítottam (a fakanállal együtt).
Apróbb hibákat persze látok rajta, de alapjában véve elégedett vagyok vele!

Minden jót Évi, sok szerencsét!




2011. szeptember 7., szerda

Csajos mignon

Komoly fejtörést okozott, hogy a Csajos Klubba mivel készüljek.
Majdnem meggyőztem magam arról, hogy csak üdítőt vigyek, aztán csak észbe kaptam.
Valami olyannal akartam készülni, ami a blogomhoz hűen tej- és szójamentes.
Persze valami látványosra, de darabosra gondoltam a könnyebb fogyaszthatóság kedvéért.
Először cupcake-re gondoltam, de végül a mini mignon mellett döntöttem (mert mini papírt kaptam :-P)

Először megsütöttem a tésztáját.
Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 15dkg cukor
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 2 tk sütőpor
  • 1 ek kakaó


A sárgáját a cukorral és a sütőporral jó pár percig kavarom a robotgéppel, így jó habos lesz. Beleteszem a 2 ek zsemlemorzsát és a vanília aromát. A fehérjét habbá verem, majd óvatosan összeforgatom.
Egy kisebb (kizsírozott/lisztezett) tepsi egyik oldalára beleteszem az egyik felét, és a maradékba belekeverem a nagy kanál kakaót. Így teszem a tepsi másik felébe és ezután simítom el.
Így nézett ki nálam
 Kb 20 perc alatt sült meg közepes lángon.
Hagyom kihűlni a tésztámat, majd a legkisebb pogácsaszaggatómmal szaggatom ki kis karikákra (egy tepsi=kb 40 karika (20 fehér+20barna). A karikákat még akkor megkenegettem házi sárgabarack lekvárral.

A kimaradt tészta lesz a tölteléke.
Hozzávalók:

  • Egy löttyintés méz vagy jókora kanál porcukor
  • bőven rumaroma
  • a kimaradt hulladék tészta

A hulladék cafrang tésztákat egy tálba tettem, jól meglocsoltam rumaromával és nyakon öntöttem egy löttyintés (kb egy evőkanál) mézzel. Villával alaposan összetörtem, -kavartam, míg homogén állagúvá nem vált. Pont olyan lett, mint a kekszgolyó tésztája.

Fogtam a lekváros karikákat és egy mokkáskanálnyi tölteléket először golyóvá gömbölyítettem, majd kissé ellapítottam (igazgatva, hogy ne legyen a széle túl lapos) a tésztakarikák méretére és betöltöttem.
Egy világos és egy sötét alkot egy párt közöttük a puha töltelékkel. Kb 20 süti jön ki belőle.
Ezután a mignonpapírba tettem őket és picit rózsaszínre színezett cukormázzal löttyintettem nyakon. Bevallom először meglehetősen híg lett, így még jó adag porcukor kellett a megfelelő állaghoz, (elég sűrű, semmiképpen se folyós állag szükséges) ami végül bevált.
Végül a szójamentes csokiból egy picikét mikróban megolvasztottam (na ezt ne tegyétek). Ronda, darabos lett, de nem volt jobb ötletem az eredeti ötlet szerint beletettem a papírtölcsérbe és pöttyöket nyomtam a mignonok tetejére.
Íme:

Az alatta látható kék csíkos kis dobozkában vittem nagyon óvatosan a döcögős részeket alaposan kikerülve.
Éppen pont a fele állt fejen amikor megérkeztem
Nesze neked cukormáz.
Azért a csajoknak ízlett!